Beze torta

Facebook
Beze torta

Sastojci za koru – Beze torta:

  • 10 belanaca
  • 500 g šećera
  • 2 kašike griza
  • 1 kašika sirćeta

Sastojci za fil – Beze torta:

  • 10 žumanaca
  • 15 kašika šećera
  • 250 g margarina
  • 100 g pečenog lešnika
  • 1 šoljica jake crne kafe

Sastojci za dekoraciju – Beze torta:

  • 2 kesice šlaga od vanile
  • 2 dl kisele vode

Priprema – Beze torta:

  1. korak: Umutiti belanca i dodati šećer, mutiti dok se šećer ne rastopi, oko 15 minuta, zatim dodati griz i sirće i mutiti još 5 minuta. Obložiti veliki pleh od rerne folijom, premazati ga uljem i posuti smesu za koru. Rernu prethodno zagrejati na 150 C. Kada se ubaci kora smanjiti na 100 stepeni i sušiti koru 120 min. Posle 2h, isključiti rernu i ostaviti u rerni dok se ne ohladi. Izvaditi, odvojiti od folije i preseći na dva dela tako da se dobiju 2 korice.
  2. korak: Skuvati veću šoljicu jake crne kafe, ohladiti i u to dodati 7 kašika šećera i mešati dok se ne otopi.
  3. korak: Umutiti 10 žumanaca penasto i u to dodati 8 kašika šećera, kada se umuti dodati prethodno razmućenu smesu šećera i kafe. Sve zajedno kuvati na pari oko 30 minuta, dok se mešajući ne pokaže dno posude, odnosno varjača ne ostavi trag. Kada se ohladi, dodati 250 g umućenog margarina i 100 g pečenog seckanog lešnika.
  4. korak: Umutiti šlag sa kiselom vodom.
  5. korak: Filovati: korica, polovina krema od kafe i lešnika, korica, pa drugom polovinom premazati celu tortu i po želji ukrasiti šlagom.

Vaša  Beze torta je spremna.

Ostale recepte možete pogledati na ovom linku. 

Prijatno!

Ocenite recept

Loading Facebook Comments ...