Grilijaz torta

Facebook
Grilijaz.torta

Sastojci za koru – Grilijaz torta:

  • 1 čaša od 200 ml gaziranog soka od narandže
  • 3 čaše šećera
  • 2 čaše brašna
  • 2 kašike džema od kajsija
  • 3 kašike ulja
  • 1 ravna kašičica sode bikarbone
  • 20 kašika mlevenih oraha ili lešnika

Sastojci Grilijaz:

  • 300 g šećera
  • kockica margarina

Sastojci za  čokoladni preliv:

  • 200 g čokolade
  • kockica margarina

Sastojci za fil:

  • 600 g alve sa kakaom
  • 5 kašika šećera
  • 6 kašika kakaoa
  • 100 ml vode
  • 500 g margarina (možete staviti i 300 g ako vam 500 deluje previše masno, kvalitet će ostati isti)
  • posni šlag ili posna tečna pavlaka

Priprema – Grilijaz torta:

  1. korak: Sok od narandže, šećer, vodu, brašno, ulje, džem i sodu bikarbonu izmešati kašikom ili žicom, dodati orahe i izmešati.
  2. korak: Od napravljene  smese u prvom koraku, ispeći dve korice na pek-papiru oko 10 min. na 200°C. (testo će u nekim trenucima delovati neobično, kao da se teško peće, ali to je normalna faza).
  3. korak: Pečene korice izvaditi i ostaviti u plehu da se malo prohlade i stegnu pre nego sto se odvoje od pek-papira.
  4. korak: 300 g šećera otopiti na laganoj vatri pa dodati kockicu margarina. Izmešati i brzo preliti preko kora, jer se šećer jako brzo stegne.
  5. korak: 200 g čokolade i kockicu margarina otopiti pa preliti preko grilijaza.
  6. korak: 600 g alve, 5 kašika šećera, 6 kašika kakaa, 100 ml vode i margarin, staviti da se otopi na laganoj vatri. Ostaviti fil da se ohladi pa ga lepo umutiti.
  7. korak: Ređati na tacnu: kora, fil, šlag, kora, fil, šlag.

Napomena: Tortu možete ( i preporuka je) praviti dan ranije, jer je ukus bolji ako duže stoji!

Vaša Grilijaz torta je spremna.

Ostale recepte možete pogledati na ovom linku. 

Prijatno!

Ocenite recept

Loading Facebook Comments ...