Sastojci za korice:
- 10 belanaca
- 10 kašika šećera
- 12 kašika mlevenih oraha
- 2 kašike brašna
- 100 g rendane crne čokolade
Sastojci za crveni fil:
- 500 g svežih ili smrznutih malina
- 300 g šećera
- 2 dl vode
- 2 kesice pudinga od malina
- malo vode da se razmuti puding
Sastojci za žuti fil:
- 600 ml mleka
- 10 žumanaca
- 150 g šećera
- 3 kašike gusitna
- 2 kašike brašna
- 2 kesice Burbon vanile
- 250 g maslaca
Sastojci za čokoladni preliv:
- čokoladni preliv:
- 200 g crne čokolade
- 70 g maslaca
- 3 kašike ulja
Sastojci za čokoladni šlag:
- čokoladni šlag:
- 200 ml slatke pavlake
- 50 ml mleka
- 200 g crne čokolade
Priprema – Kapri torta sa malinama:
- korak – Kora: 5 belanaca dobro umutiti sa 5 kašika šećera, pa pažljivo umešati 1 prosejanu kašiku brašna, 6 kašika samlevenih oraha i 50 g narendane crne čokolade. Pošto su korice tanke, pažljivo peći dve korice u kalupu 22×35 (možete ispeći jednu koru od cele količine, pa preseći na pola kada se prohladi).
- korak – Crveni fil: Ušpinovati 300 g šećera sa 2 dl vode, ali ne previše, pa dodati 500 g malina. One se relativno brzo raspadnu, a tada dodati prethodno rastvorena dva pudinga od malina. Sve lepo umešati i kuvati na srednjoj vatri dok se ne zgusne (ne previše).
- korak – Žuti fil: Umutiti 10 žumanaca sa 5 kašika šećera od onih 150g, sve to razmutiti sa malo mleka od onih 600 ml, pa dodati 3 kašike gustina i 2 kašike prosejanog brašna, pa skuvati u 600 g preostalog mleka koje je stavljeno da se kuva. Stalno mešati žičanom mutilicom da se ne bi stvorille grudvice. Na kraju u vruć fil dodati 2 kesice Burbon vanile. Kada se fil ohladi do kraja dodavati ga postepeno u prethodno penasto umućen maslac. Sve lepo sjediniti i mutiti još malo do kremaste strukture.
- korak – Čokoladni premaz: 200 g čokolade rastopiti sa 70 g maslaca, pa dodati 3 kašike ulja. Dobro umešati i sjediniti i ostaviti da se prohladi pre premazivanja preko žutog fila.
- korak – Filovanje: Na koricu prvo premazati polovinu smese od crvenog fila. Zatim preko premazati polovinu količine žutog fila, a preko žutog čokoladni premaz. Postupak ponoviti: korica, crveni fil, žuti, pa čokoladni fil. Ostaviti tortu da se hladi.
- korak: Crnu čokoladu izlomiti na sitne kockice i staviti u sud za mućenje. U posebni sud staviti mleko i slatku pavlaku, staviti na ringlu i ostaviti da proključa. Skloniti odmah sa vatre i preliti čokoladu, pa mešati konstantno dok se čokolada ne istopi. Prvo prohladiti, a zatim staviti u frižider da se dobro stegne. Umutiti i premazati tortu. Ukrasiti svežim malinama.
Vaša Kapri torta sa malinama je spremna.
Ostale recepte možete pogledati na ovom linku.
Prijatno!