Monte torta

Facebook
Monte torta

Sastojci za biskvit:

  • 5 žumanca
  • 5 belanca
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 5 kašika šećera
  • 5 kašika brašna
  • 5 kašika mlevenih oraha
  • 2 kašika kakaa

Sastojci za fil:

  • 7 dl mleka
  • 20o g margarina
  • 6 kašika šećera
  • 3 kašike brašna
  • 3 kašike gustina
  • 2 kesice vanilinog šećera

Sastojci za glazuru:

  • 300 g čokolade za kuvanje
  • 400 ml slatke pavlake

Priprema biskvita:

  1. korak: Belanca umutiti u čvrsti sneg i ostaviti sa strane.
  2. korak: U većoj posudi umutiti žumanca sa šećerom. Dodati mlevene orahe, izmešati, dodati brašno sa praškom za pecivo i kakao. Sastojke umutiti te dodati sneg od belanca i lagano sjediniti masu.
  3. korak: Smesu izliti u pripremljen (premazan maslacem ili obložen papirom za pečenje) kalup za pečenje torte (veličine 26cm). Biskvit peći u zagrejanoj rerni na 180 °C oko 20 min. Pečeni biskvit ostaviti da se dobro ohladi.

Priprema fila:

  1. korak: U 2 dl mleka dodati gustin i brašno, dobro izmešati i ostaviti sa strane.
  2. korak: U preostalo mleko dodati šećer, vanilin šećer i staviti da prokuva.
  3. korak: U prokuvalu smesu dodati umućeni gustin i neprestano mešati da se dobije fini, glatki fil.
  4. korak: U ohlađenu kremu dodati margarin.
  5. korak: Na ohlađeni biskvit (u kalupu) staviti ohlađenu kremu i izravnati. Ostaviti u frižider da se fil stegne.

Priprema glazure:

  1. korak: Čokolade izlomiti i dodati slatku pavlaku.
  2. korak: Kuvati na laganoj vatri neprestano mešajući dok se ne dobije fina smesa.
  3. korak: Dobro prohladiti i preliti preko kreme.
  4. korak: Ponovo vratiti u frižider (najbolje je da odstoji preko noći).

Vaša Monte torta je spremna.

Ostale recepte možete pogledati na ovom linku. 

Prijatno!

Ocenite recept

Loading Facebook Comments ...