Sastojci – Parfe torta:
- 6 belanaca
- 6 kašika šećera
- 5 kašika brašna
- 3 kašike mlevenih prženih lešnika
- par kapi ekstrakta vanile
- 1/2 kesice praška za pecivo
- 1,5-2 dl mleka za preliv
Sastojci FIL – Parfe torta:
- 4 dl mleka
- 6 žumanaca
- 100 g šećera
- kesica burbon vanilin šećera
- 100 g bele čokolade
- 2 kesice želatina
- 100 g mlevenih prženih lešnika
- 5 dl pavlake za šlag
Sastojci za dekoraciju:
- 200 g čokolade
Priprema – Parfe torta:
- korak: Umutiti belanca u čvrst sneg, postepeno dodavati šećer i ekstrakt vanile, sve vreme muteći.
- korak: Izmešati prosejano brašno s lešnicima i praškom za pecivo, pa lagano mešajući to dodati snegu od belanaca.
- korak: Okrugli kalup obima 26 centimetara podmazati i posuti brašnom. Izliti smesu u kalup, poravnati lopaticom i peći 10-ak minuta na 180 stepeni.
- korak: Još vruć biskvit preliti vrelim mlekom.
Priprema FIL – Parfe torta:
- korak: Izmešati žumanca sa obe vrste šećera i malo mleka. Ostatak mleka stavite na vatru.
- korak: Želatin preliti sa 8 kašika hladne vode i ostavite da nabubri.
- korak: Kad mleko zakuva, smanjiti temperaturu i lagano mešajući žicom ulivati smesu od žumanaca. Kuvati još 2 minuta na laganoj vatri.
- korak: U vrelu smesu dodati naseckanu belu čokoladu, mešati dok se ne otopi, potom dodati želatin, neprestano mešajući žicom (može i mikserom). Kad se zgusne, fil prebaciti u drugu posudu da se ohladi.
- korak: Pavlaku umutiti u šlag, dodati fil od žumanaca, potom lagano lopaticom umešati mlevene lešnike.
- korak: Fil staviti preko biskvita i poravnjati. Tortu ukrasiti po želji, na primer otopljenom čokoladom i jatkicama lešnika ili oraha
Vaša Parfe torta je spremna.
Ostale recepte možete pogledati na ovom linku.
Prijatno!