Sastojci za testo:
- 3 šolje brašna
- 2 šolje vode
- 2 šolje šećera
- 3 kašike kakaoa
- 2 kesice vanilin šećera
- 2 kesice praška za pecivo
- 1/2 šolje ulja
- 1 kašičica ravna cimeta
- 2 kašike ruma
Sastojci za fil:
- 1/2 tegle džema po izboru (najbolje mešavina više vrsta džema, jabuka, ribizle, malina, pomorandža)
- malo soka od limuna
Sastojci za glazuru:
- 1 kašika margarina
- 100 g crne čokolade za kolače
Sastojci za preliv:
- rendana korica od 1 limuna
- 100 g šećera
- 1 kašika ruma
- 1 dl vode
Priprema – Posna čokoladna torta:
- korak: Zagrejati rernu na 200 °C, a zatim okrugli kalup obložiti papirom za pečenje.
- korak: Uzeti posudu za mešenje i prvo umutiti mikserom šećer, vodu i ulje, a zatim dodati sve ostale sastojke za testo i dobro sjediniti.
- korak: Sipati u pripremljen kalup i staviti da se peče.
- korak: Kada se odvoji testo od papira pečeno je, ali možete da proverite da bi bili sigurni čačkalicom pa ako na njoj nema tragova testa pečeno je.
- korak: Pečen kolač izvaditi iz kalupa, odvojiti od papira i ostaviti da se prohladi. Za to vreme skuvati preliv za koru tako što šećer, vodu i rum stavite da provri.
- korak: Kolač presecite popreko, ali tako da gornja kora bude deblja od donje.
- korak: Tanju koru staviti na tanjir i premazati je sa 2/3 džema, preko staviti deblju koru, koju treba preliti pripremljenim prelivom od šećera.
- korak: Tortu premazati ostatkom džema. Napraviti glazuru tako što na laganoj vatri treba otopiti čokoladu i margarin i to dobro umutiti da se sjedini.
- korak: Posna čokoladna torta se treba preliti i odozgo narendati koricu od limuna.
- korak: Stavite tortu u frižider da se hladi i tek sutradan seći na parčad i služiti. Uz tortu može da se posluži i posni šlag.
Vaša Posna čokoladna torta je spremna.
Ostale recepte možete pogledati na ovom linku.
Prijatno!