Posna čokoladna torta

Facebook
Posna čokoladna torta

Sastojci za testo:

  • 3 šolje brašna
  • 2 šolje vode
  • 2 šolje šećera
  • 3 kašike kakaoa
  • 2 kesice vanilin šećera
  • 2 kesice praška za pecivo
  • 1/2 šolje ulja
  • 1 kašičica ravna cimeta
  • 2 kašike ruma

Sastojci za fil:

  • 1/2 tegle džema po izboru (najbolje mešavina više vrsta džema, jabuka, ribizle, malina, pomorandža)
  • malo soka od limuna

Sastojci za glazuru:

  • 1 kašika margarina
  • 100 g crne čokolade za kolače

Sastojci za preliv:

  • rendana korica od 1 limuna
  • 100 g šećera
  • 1 kašika ruma
  • 1 dl vode

Priprema – Posna čokoladna torta:

  1. korak: Zagrejati rernu na 200 °C, a zatim okrugli kalup obložiti papirom za pečenje.
  2. korak: Uzeti posudu za mešenje i prvo umutiti mikserom šećer, vodu i ulje, a zatim dodati sve ostale sastojke za testo i dobro sjediniti.
  3. korak: Sipati u pripremljen kalup i staviti da se peče.
  4. korak: Kada se odvoji testo od papira pečeno je, ali možete da proverite da bi bili sigurni čačkalicom pa ako na njoj nema tragova testa pečeno je.
  5. korak: Pečen kolač izvaditi iz kalupa, odvojiti od papira i ostaviti da se prohladi. Za to vreme skuvati preliv za koru tako što šećer, vodu i rum stavite da provri.
  6. korak: Kolač presecite popreko, ali tako da gornja kora bude deblja od donje.
  7. korak: Tanju koru staviti na tanjir i premazati je sa 2/3 džema, preko staviti deblju koru, koju treba preliti pripremljenim prelivom od šećera.
  8. korak: Tortu premazati ostatkom džema. Napraviti glazuru tako što na laganoj vatri treba otopiti čokoladu i margarin i to dobro umutiti da se sjedini.
  9. korak: Posna čokoladna torta se treba preliti i odozgo narendati koricu od limuna.
  10. korak: Stavite tortu u frižider da se hladi i tek sutradan seći na parčad i služiti. Uz tortu može da se posluži i posni šlag.

Vaša Posna čokoladna torta je spremna.

Ostale recepte možete pogledati na ovom linku.

Prijatno!

Ocenite recept

Loading Facebook Comments ...