Da li je poslastice bolje čuvati na sobnoj temperaturi ili u frižideru?

Facebook

Nije bitno da li je u pitanju rođendanska žurka, popodnevna kafa sa prijateljima ili samo isprobavanje novog recepta – ma koliko da je poslužena torta ukusna, obično uvek nešto preostane. Kako biste i dalje uživali u omiljenoj poslastici, morate je pravilno skladištiti. Najčešće ostatke kolača i torti prosto odložimo u frižider, ali – da li je to najispravnije rešenje? Odgovori vas očekuju u našem članku.

Čuvanje kolača – praktični saveti

  • Prilikom skladištenja torti i ostalih poslastica, važi sledeće osnovno pravilo: torte, krem-kolači kao i voćne poslastice spadaju u frižider, dok suvi biskvit ostaje na sobnoj temperaturi, hermetički zatvoren ili ispod zvona.
  • Za pakovanje možete koristiti i aluminijumsku ili prozirnu foliju, za pojedinačne komade torte. Ekološki prihvatljiviji su kontejneri za višekratnu upotrebu, koji su dostupni i u varijanti bez plastike, od održivih materijala kao što su staklo ili keramika.
  • Koliko dugo možete čuvati poslastice u frižideru, ili na sobnoj temperaturi, zavisi od sastojaka i načina skladištenja. Ukoliko se pridržavate osnovnog pravila, kolače i torte možete slobodno zadržati, i uživati u njima, naredna dva do tri dana.

Savet: isprobajte neki od popularnih deserta u čaši, koji su pored izvanrednih kombinacija ukusa, i jako praktični – već se nalaze u posudi za skladištenje!

Čuvanje kolača u frižideru

Torte, kremasti kolači, kao i beze-poslastice (torte poput popularne „japanski vetar“ ili „puslica“, sa korom od belanaca u osnovi), obično sadrže sastojke koji zahtevaju hlađenje u frižideru, kao što su krem, puter ili belance. Kada poslastice odlažete u frižider, proverite da je hrana jačih mirisa, sirevi ili salate sa lukom, dobro pokrivena i smeštena u druge odeljke. Kreme sa puterom ili meringue, lako poprimaju mirise, a vi svakako ne želite da se odreknete fantastičnog ukusa vaših poslastica.

Savet: nabavite zvono za tortu. Pored kremastih torti i kolača, u njemu možete čuvati i pecivo na sobnoj temperaturi, a njime pored svežine, čuvate i kolače od nehotičnog mrvljenja i lomljenja.

Peći kolače unapred pa zamrznuti? – Nema problema!

Postoje kolači koje možete lako pripremiti par dana unapred i do upotrebe čuvati u frižideru. To uključuje većinu torti, voćnih torti i kolača. Popularni klasici poput torte od šargarepe ili suvih kolačića, čak su i lepši nakon jednog do dva dana na sobnoj temperaturi. Kolače takođe možete sa lakoćom zamrznuti, i na taj način čuvati do konzumiranja. Tortu je najbolje iseći, pa svaki komad posebno umotati u prozirnu foliju pre zamrzavanja. Komade torte ćete kasnije brzo odlediti na sobnoj temperaturi. Inače, biskvit se u zamrzivaču drži do šest meseci, a torte i kremasti kolači do tri meseca – mada ne verujemo da će ljubitelji poslastica čekati toliko dugo!

Zašto ne bi trebalo dugo čuvati jagode u frižideru?

Koliko dugo možemo čuvati jagode u frižideru pre pripreme kolača, i da li je to uopšte preporučljivo?

Skoro svi vole tortu od jagoda, ili druge poslastice sa ovim omiljenim voćem. Međutim, ni najbolji recepti, sa vrhunskim sastojcima, neće biti od koristi ukoliko je voće bez arome, nezrelo ili prezrelo. Bez obzira da li je podloga od mlevenog keksa i putera, prhkog testa ili biskvita – plodovi su ključni za savršenu tortu sa jagodama! Jagode moraju biti zrele i slatke, a to je moguće jedino u direktnoj nabavci. Ne preporučuje se njihovo držanje u frižideru duže od jednog dana, a za pripremu kolača i torti najbolje ih je upotrebiti odmah po berbi ili kupovini. Skladištenje ne utiče samo na ukus i izgled ovog delikatnog voća, već se na taj način razgrađuju važni vitamini.

Savet: jagode nikada nemojte prati pod mlazom vode jer ih to oštećuje. Najbolje ih je pažljivo uroniti u posudu sa vodom.

Ocenite recept

Loading Facebook Comments ...