Dan čokoladne torte – 27. januar

Facebook
cokoladna-torta

Svaki slatkiš, ima svoj poseban dan, koji se na različite načine obeležava u svetu.

Ako niste znali, 27. januar je Dan čokoladne torte i čokoladnih kolača. Još u prvim razvijenim civilizacijama postojale su navike pečenja kolača i poslastica. Egipćani su pekli brojne vrste hleba, a to je bila verovatno i prva civilizacija koja je pokazala znanje pravljenja više različitih oblika hleba, uključujući i slatki hleb pravljen od meda, nalik na današnji kolač. Prve su poslastice izrađivane isključivo od meda i brašna, tek posle su korišćeni mast, jaja i mleko. Obično hleb i kolači imali su gotovo isti oblik, pa i ukus.

stara-cokolada

Grci su često pravili kolač od sira, a Rimljani voćne kolače s grožđem, trešnjama, jagodama, lešnicima i drugim sitnim voćem. Torte su se izrađivale najčešće u Evropi kao razvijenom delu sveta. Maslac je postajao stalni sastojak evropskih torti i kolača. U poslastice ove vrste polako su ulazili i drugi sastojci koji bi poboljšavali ukus, kao što je čokolada. Torte i kolači se prave samo za posebne prilike i to više da bi se ljudi divili izgledu nego ukusu.

Francuska je prva uvela u svoje karte, kolač i tortu kao posebno jelo, koje se poslužuje na kraju ručka ili večere. Sve veći broj kuvara ili poslastičara pravi sve različitije recepte za kolače, torte i poslastice, ne bi li se što više razlikovali u ponudi jedni od drugih. Tako se intezivno razvija ta plemenita veština koja ostaje vrlo cenjena sve do danas.

Ocenite recept

Loading Facebook Comments ...