Sastojci za koru – Grilijaz torta:
- 1 čaša od 200 ml gaziranog soka od narandže
- 3 čaše šećera
- 2 čaše brašna
- 2 kašike džema od kajsija
- 3 kašike ulja
- 1 ravna kašičica sode bikarbone
- 20 kašika mlevenih oraha ili lešnika
Sastojci Grilijaz:
- 300 g šećera
- kockica margarina
Sastojci za čokoladni preliv:
- 200 g čokolade
- kockica margarina
Sastojci za fil:
- 600 g alve sa kakaom
- 5 kašika šećera
- 6 kašika kakaoa
- 100 ml vode
- 500 g margarina (možete staviti i 300 g ako vam 500 deluje previše masno, kvalitet će ostati isti)
- posni šlag ili posna tečna pavlaka
Priprema – Grilijaz torta:
- korak: Sok od narandže, šećer, vodu, brašno, ulje, džem i sodu bikarbonu izmešati kašikom ili žicom, dodati orahe i izmešati.
- korak: Od napravljene smese u prvom koraku, ispeći dve korice na pek-papiru oko 10 min. na 200°C. (testo će u nekim trenucima delovati neobično, kao da se teško peće, ali to je normalna faza).
- korak: Pečene korice izvaditi i ostaviti u plehu da se malo prohlade i stegnu pre nego sto se odvoje od pek-papira.
- korak: 300 g šećera otopiti na laganoj vatri pa dodati kockicu margarina. Izmešati i brzo preliti preko kora, jer se šećer jako brzo stegne.
- korak: 200 g čokolade i kockicu margarina otopiti pa preliti preko grilijaza.
- korak: 600 g alve, 5 kašika šećera, 6 kašika kakaa, 100 ml vode i margarin, staviti da se otopi na laganoj vatri. Ostaviti fil da se ohladi pa ga lepo umutiti.
- korak: Ređati na tacnu: kora, fil, šlag, kora, fil, šlag.
Napomena: Tortu možete ( i preporuka je) praviti dan ranije, jer je ukus bolji ako duže stoji!
Vaša Grilijaz torta je spremna.
Ostale recepte možete pogledati na ovom linku.
Prijatno!