Sastojci za biskvit – Cheesecake:
- 300 g mlevenog keksa
-
200 g maslaca
- 80 ml mleka
- 40 g smeđeg šećera
Sastojci za krem – Cheesecake:
- 700 ml pavlake za šlag
- 800 g sira
- 150 g šećera u prahu
- 1 limunov sok
- 12 rebara želatina
- jagode ili neko drugo voće za ukrašavanje
Priprema – Cheesecake:
- korak: Samleti keks od žitarica na sitno. Može se koristiti blender ili mašinica za orahe.
- korak: Istopiti 200 g maslaca, a zatim ga pomešati sa 40 g smeđeg šećera.
- korak: Pomešati 80 ml mleka sa mlevenim keksom te dobro pomešati. Dodati i otopljen maslac sa šećerom i dobro promešati ovu smesu.
- korak: Pripremiti stalak za tortu i kalup za kore. Od kalupa za kore se koristit samo gornji deo. Ovaj deo obložiti sa vlažnim papirom za pečenje jer se tako dobije spoljni deo torte lepo oblikovan.
- korak: Umutiti penasto 700 g pavlake za šlag u čvrstu masu.
- korak: Pripremiti 800 g mekog neutralnog sira za mazanje (preporuka je da sir bude čvrst, da nije tečan i da je neutralan tj. da nema nikakav specifičan ukus i da nije slan).
- korak: Pripremiti 150 g šećera u prahu, a potom ga pomešati sa sirom da se kasnije ne bi stvorile grudvice. Dodati u tu smesu sok jednog limuna. Sve lepo pomešati.
- korak: Namočiti 12 rebara ili listića želatina u malo hladne vode, te ostaviti da omekša 5 min.
- korak: Želatin pripremiti na kraju, i dodati ga neposredno pre filovanja torte. Kada je želatin omekšao, otopiti ga i dodati u šlag, a zatim ga promešati sa mikserom.
- korak: Dodati sir u šlag sa kašikom i mešati tako da Vam krema ostane penasta bez da je previše istučete (preporuka je da se pri ovom koraku ne koristi mikser).
- korak: Nakon mešanja kreme odmah filovati tortu. Fil treba lepo postaviti, tako da prostor između jagoda bude popunjen.
- korak: Poravnati tortu, i ostaviti je u frižideru preko noći. Ukrasiti tortu po želji.
Vaša Američka torta sa sirom (Cheesecake) je spremna.
Ostale recepte možete pogledati na ovom linku.
Prijatno!