Beze mousse torta

Facebook
Beze mousse torta

Sastojci za koru – Beze mousse torta:

  • 5 belanaca
  • prstohvat soli
  • 250 g šećera
  • 1 kašika škrobnog brašna
  • 1 kašičica belog sirćeta (alkoholno, jabukovo…)

Sastojci za krem – Beze mousse torta:

  • 500 ml pavlake za šlag (slatke pavlake)
  • 150 g zamrznutih borovnica (ili nekog drugog crvenog voća po izboru)
  • 50 g šećera
  • 1 kašika limunovog soka
  • 1 kašika škrobnog brašna
  • 50 g crne čokolade (min 60 % kakaa)
  • 100 g bele čokolade
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • čokolada za dekoraciju

Priprema – Beze mousse torta:

  1. korak: Pećnicu zagrejati na 180°C, a na papiru za pečenje nacrtati 4 jednake kružnice prečnika 18 cm, ostavljajući među njima dovoljno prostora (min 2 cm). Okrenuti papir naopako i staviti u veliki pleh.
  2. korak: Belance sa soli miksati dok se ne postigne meki sneg. Zatim malo po malo dodavati šećer i miksati na najvećoj brzini sve dok se sav šećer ne otopi (uzmiti malo šama među prste i protrljati – ako nema kristaliće šećera, gotovo je). Dodajte sirće i škrob pa kratko promešati.
  3. korak: Šam podeliti na 4 jednaka dela. Unutar nacrtanih kružnica oblikovati kore – najlakše je istiskivanjem iz poslastičarske vrećice, ali može i kašikom ili špatulom.
  4. korak: Smanjiti temperaturu u pećnici na 140°C i peći kore oko 60 minuta. Kore su gotove kada se naduju i pomalo počnu pucati na rubovima, pa se mogu odvojiti od papira. Ostaviti da se ohlade u otvorenoj pećnici.
  5. korak: Umutiti pavlaku za šlag i podeliti na 4 jednaka dela.
  6. korak: Borovnice kuvati na laganoj vatri sa šećerom sve dok se šećer ne otopi i borovnice ne puste sok. Zatim ih protisnuti kroz sito kako bi se rešilo opni – zadnjom stranom kašike pritiskati borovnice kroz sito da bi se maksimalno iskoristile. Tu tečnost pomešati sa limunovim sokom i skrobnim brašnom pa ponovno kuvati sve dok se ne postigne gustinu nalik pekmezu, oko 5 min. Ohladiti do sobne temperature pa lagano umešati u 1/4 umućene pavlake.
  7. korak: Crnu i belu čokoladu svaku zasebno otopiti na pari ili u mikrotalasnoj pećnici, pomalo ohladiti pa onda svaku umešati u četvrtinu umućene pavlake.
  8. korak: U preostalu pavlaku umešati ekstrakt vanile.
  9. korak: Na tanjir za služenje staviti prvu koru pa na nju naneti krem od crne čokolade. Zatim ide druga kora pa mousse od borovnica. Zatim treća kora i mousse od bele čokolade, pa na kraju zadnju koru premazati umućenom pavlakom s vanilom (kremovećete  najurednije naneti ako ih istiskujete iz poslastičarske vrećice ili obične vrećice za zamrzavanje kojoj ste odrezali ugao).
  10. korak: Na kraju celu tortu ukrasiti po želji – npr. s malo otopljene ili ribane čokolade ili sa svežim borovnicama. Držiti u zamrzivaču.

Napomena: Borovnice u receptu možete zameniti i malinama, jagodama, šumskim voćem ili npr. višnjama.

Vaša  Beze mousse torta je spremna.

Ostale recepte možete pogledati na ovom linku. 

Prijatno!

Ocenite recept

Loading Facebook Comments ...