Sastojci za koru – Beze mousse torta:
- 5 belanaca
- prstohvat soli
- 250 g šećera
- 1 kašika škrobnog brašna
- 1 kašičica belog sirćeta (alkoholno, jabukovo…)
Sastojci za krem – Beze mousse torta:
- 500 ml pavlake za šlag (slatke pavlake)
- 150 g zamrznutih borovnica (ili nekog drugog crvenog voća po izboru)
- 50 g šećera
- 1 kašika limunovog soka
- 1 kašika škrobnog brašna
- 50 g crne čokolade (min 60 % kakaa)
- 100 g bele čokolade
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- čokolada za dekoraciju
Priprema – Beze mousse torta:
- korak: Pećnicu zagrejati na 180°C, a na papiru za pečenje nacrtati 4 jednake kružnice prečnika 18 cm, ostavljajući među njima dovoljno prostora (min 2 cm). Okrenuti papir naopako i staviti u veliki pleh.
- korak: Belance sa soli miksati dok se ne postigne meki sneg. Zatim malo po malo dodavati šećer i miksati na najvećoj brzini sve dok se sav šećer ne otopi (uzmiti malo šama među prste i protrljati – ako nema kristaliće šećera, gotovo je). Dodajte sirće i škrob pa kratko promešati.
- korak: Šam podeliti na 4 jednaka dela. Unutar nacrtanih kružnica oblikovati kore – najlakše je istiskivanjem iz poslastičarske vrećice, ali može i kašikom ili špatulom.
- korak: Smanjiti temperaturu u pećnici na 140°C i peći kore oko 60 minuta. Kore su gotove kada se naduju i pomalo počnu pucati na rubovima, pa se mogu odvojiti od papira. Ostaviti da se ohlade u otvorenoj pećnici.
- korak: Umutiti pavlaku za šlag i podeliti na 4 jednaka dela.
- korak: Borovnice kuvati na laganoj vatri sa šećerom sve dok se šećer ne otopi i borovnice ne puste sok. Zatim ih protisnuti kroz sito kako bi se rešilo opni – zadnjom stranom kašike pritiskati borovnice kroz sito da bi se maksimalno iskoristile. Tu tečnost pomešati sa limunovim sokom i skrobnim brašnom pa ponovno kuvati sve dok se ne postigne gustinu nalik pekmezu, oko 5 min. Ohladiti do sobne temperature pa lagano umešati u 1/4 umućene pavlake.
- korak: Crnu i belu čokoladu svaku zasebno otopiti na pari ili u mikrotalasnoj pećnici, pomalo ohladiti pa onda svaku umešati u četvrtinu umućene pavlake.
- korak: U preostalu pavlaku umešati ekstrakt vanile.
- korak: Na tanjir za služenje staviti prvu koru pa na nju naneti krem od crne čokolade. Zatim ide druga kora pa mousse od borovnica. Zatim treća kora i mousse od bele čokolade, pa na kraju zadnju koru premazati umućenom pavlakom s vanilom (kremovećete najurednije naneti ako ih istiskujete iz poslastičarske vrećice ili obične vrećice za zamrzavanje kojoj ste odrezali ugao).
- korak: Na kraju celu tortu ukrasiti po želji – npr. s malo otopljene ili ribane čokolade ili sa svežim borovnicama. Držiti u zamrzivaču.
Napomena: Borovnice u receptu možete zameniti i malinama, jagodama, šumskim voćem ili npr. višnjama.
Vaša Beze mousse torta je spremna.
Ostale recepte možete pogledati na ovom linku.
Prijatno!