Sastojci za koru – Beze torta:
- 10 belanaca
- 500 g šećera
- 2 kašike griza
- 1 kašika sirćeta
Sastojci za fil – Beze torta:
- 10 žumanaca
- 15 kašika šećera
- 250 g margarina
- 100 g pečenog lešnika
- 1 šoljica jake crne kafe
Sastojci za dekoraciju – Beze torta:
- 2 kesice šlaga od vanile
- 2 dl kisele vode
Priprema – Beze torta:
- korak: Umutiti belanca i dodati šećer, mutiti dok se šećer ne rastopi, oko 15 minuta, zatim dodati griz i sirće i mutiti još 5 minuta. Obložiti veliki pleh od rerne folijom, premazati ga uljem i posuti smesu za koru. Rernu prethodno zagrejati na 150 C. Kada se ubaci kora smanjiti na 100 stepeni i sušiti koru 120 min. Posle 2h, isključiti rernu i ostaviti u rerni dok se ne ohladi. Izvaditi, odvojiti od folije i preseći na dva dela tako da se dobiju 2 korice.
- korak: Skuvati veću šoljicu jake crne kafe, ohladiti i u to dodati 7 kašika šećera i mešati dok se ne otopi.
- korak: Umutiti 10 žumanaca penasto i u to dodati 8 kašika šećera, kada se umuti dodati prethodno razmućenu smesu šećera i kafe. Sve zajedno kuvati na pari oko 30 minuta, dok se mešajući ne pokaže dno posude, odnosno varjača ne ostavi trag. Kada se ohladi, dodati 250 g umućenog margarina i 100 g pečenog seckanog lešnika.
- korak: Umutiti šlag sa kiselom vodom.
- korak: Filovati: korica, polovina krema od kafe i lešnika, korica, pa drugom polovinom premazati celu tortu i po želji ukrasiti šlagom.
Vaša Beze torta je spremna.
Ostale recepte možete pogledati na ovom linku.
Prijatno!