Čokoladna torta sa kokosom

Facebook
Čokoladna-torta-sa-kokosom

Sastojci – Čokoladna torta sa kokosom:

  • 175 g maslaca, omekšalog, i još malo za podmazivanje
  • 300 g mlevenog badema
  • 100 g kokosovog brašna
  • 50 g kakao praha
  • 0,5 kašičice soli
  • 400 ml punomasnog kokosovog mleka iz konzerve
  • 75 g crne čokolade (55-70% kakao mase)
  • 250 g šećera
  • 3  jaja

Sastojci za krem – Čokoladna torta sa kokosom:

  • 200 g crne čokolade (55-70% kakao mase)
  • 50 ml likera od koksa (po želji) ili nekoliko kapi ekstrakta kokosa

Sastojci za prezle od kokosa:

  • 75 g šećera u granulama
  • 35 ml vode
  • 75 g kokosovog brašna

Priprema – Čokoladna torta sa kokosom:

  1. korak: Zagrejati rernu na 180 °C. U činiji pomešati mleveni badem, kokosovo brašno, kakao prah i so.
  2. korak: Sipati polovinu kokosovog mleka u šerpu i staviti na vatru da provri. Skloniti s vatre, umešati čokoladu da se otopi, zatim ostaviti sa strane.
  3. korak: Staviti maslac u činiju i mutiti dok ne omekša, zatim dodati šećer i mutiti još minut dok smesa ne postane lagana i kremasta. Neprestano mutiti i dodavati jaja jedno po jedno.
  4. korak: Zatim pomešati čokoladu i kokosovo mleko sa suvim sastojcima. Sipati u pripremljen pleh i peći 40 do 45 minuta ili dok ražanj uboden u sredinu ne bude čist kad se izvadi.
  5. korak: Ostaviti da odstoji u plehu 10 do 20 minuta, a zatim izvaditi (ukloniti stranice, zatim prevrnuti naopako da bi se dno i papir skinuli). Prevrnuti i sačekati da se ohladi.
  6. korak: Dok se torta hladi, pripremiti krem od čokolade i kokosa. Preostalih 200 ml kokosovog mleka sipati u šerpu i staviti na vatru da provri, zatim ubaciti čokoladu i promešati da bi se rastopila.
  7. korak: Po želji dodati Malibu ili nekoliko kapi ekstrakta kokosa i staviti u frižider, promešati na svakih 20 minuta, sve dok ne bude dovoljno čvrst da ohlađena torta može da se premaže njime. Ova smesa će danima biti sveža.
  8. korak: Za pripremu prezli od kokosa, zagrejati rernu na 180 °C. Staviti papir za pečenje na pleh. Sipati šećer i vodu u šerpu, staviti šerpu na umerenu vatru i mešati da bi se šećer rastopio pre nego što voda provri.
  9. korak: Kad sirup provri, prestati s mešanjem i pustiti da vri još 1 minut. Skloniti s vatre i sipati u činiju s kokosom. Dobro promešati i ravnomerno rasporediti po papiru za pečenje.
  10. korak: Peći u rerni 3 do 4 minuta dok ne poprimi zlatnu boju. Izvaditi na pola pečenja i promešati da bi ravnomerno potamnelo jer će kokos na spoljašnjoj strani prvi poprimiti zlatnu boju.
  11. korak: Izvaditi iz rerne i ostaviti da stoji u plehu dok se ne ohladi. Razdvajati dok se hladi, a zatim prebaciti u teglu ili činiju.

Vaša Čokoladna torta sa kokosom je spremna.

Ostale recepte možete pogledati na ovom linku. 

Prijatno!

Ocenite recept

Loading Facebook Comments ...