Sastojci za tortu:
- 200 g čokolade za kuvanje
- 200 g putera
- 1 kašika praha instant kafe
- 170 g brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
- prstohvat sode bikarbone
- 200 g šećera
- 200 g smeđeg šećera
- 25 g kakaoa
- 3 jaja
- 75 ml neobranog mleka
- rendana čokolada za ukrašavanje
Sastojci za glazuru:
- 200 g čokolade za kuvanje
- 285 ml slatke pavlake
- 2 kašike smeđeg šećera
Priprema – Čokoladna torta:
- korak: Zagrejati rernu na 160 stepeni, a okrugli pleh prečnika 20 cm podmazati puterom.
- korak: Izlomiti čokoladu za kuvanje, staviti u šerpu i dodati puter.
- korak: Razmutiti prah instant kafe u 125 ml hladne vode, pa dodati u šerpu sa čokoladom i otopiti.
- korak: U velikoj vangli pomešati brašno, sodu bikarbonu, sav šećer i kakao.
- korak: Posebno umutiti jaja sa mlekom, pa dodati u mešavinu sa brašnom, pa sve pomešati sa otopljenom čokoladnom smesom. Mešati dok se sve ne ujednači, pa sipati u pleh i peći oko sat i po vremena.
- korak: Ostaviti da se ohladi malo u plehu, pa izvaditi i stavite na radnu površinu. Kada se ohladi, preseći tortu horizontalno tako da se dobiju tri kore.
- korak: Sitno iseckati 200 g čokolade za kuvanje i staviti u vanglu.
- korak: Slatku pavlaku staviti da provri sa 2 kašike smeđeg šećera. Pre nego što proključa, skinuti sa vatre i preliti preko seckane čokolade. Mešati dok se čokolada sasvim ne otopi, a masa ne postane glatka.
- korak: Namazati koru tankim slojem preliva, pa poklopiti drugom korom i ponoviti postupak i sa drugom korom. Ostatak preliva sipati preko treće kore i zamazati stranice torte.
- korak: Ukrasite rendanom čokoladom ili šlagom po želji.
Vaša Čokoladna torta je spremna.
Ostale recepte možete pogledati na ovom linku.
Prijatno!