Sastojci za korice:
- 8 jaja
- 8 kašika šećera
- 8 kašika brašna
- prašak za pecivo
Sastojci za fil:
- 4 jaja
-
200 g šećera
-
1 vanil šećer
-
150 g crne čokolade (70% kakaa)
-
250 g putera
Sastojci za dekoraciju (glazura):
- 100 g šećera
- 5 g putera ili margarina
Priprema – Doboš torta:
- korak: Razdvojiti žumanca od belanceta. Ulupati u čvrst sneg belanca, dodavati šećer uz stalno mućenje i na kraju varjačom umešati žumanca i brašno.
- korak: Ispeći 8 tankih kora u pripremljenom okruglom kalupu.
- korak: Umutiti penasto jaja i šećere na pari. Dodati čokoladu i mešati dok se ne rastopi
- korak: Margarin izmiksati i sjediniti sa čokoladnim kremom. Filovati kore kremom, osim zadnje.
- korak: U šerpici rastopiti šećer dok ne dobije lepu braon boju, dodati na vrh noža malo putera ili margarina, sjediniti, preliti i razmazati ravnomerno svuda zadnju koru.
- korak: Oštrim vrelim nožem premazanim margarinom iseći parčad kore, odnosno obeležiti ivice parčadi. Zatim lagano seći ukrase, staviti na tortu i ukrasiti celu čokoladnim filom.
Vaša Doboš torta je spremna.
Ostale recepte možete pogledati na ovom linku.
Prijatno!