Sastojci za biskvit:
- 5 žumanca
- 5 belanca
- 1 kesica praška za pecivo
- 5 kašika šećera
- 5 kašika brašna
- 5 kašika mlevenih oraha
- 2 kašika kakaa
Sastojci za fil:
- 7 dl mleka
- 20o g margarina
- 6 kašika šećera
- 3 kašike brašna
- 3 kašike gustina
- 2 kesice vanilinog šećera
Sastojci za glazuru:
- 300 g čokolade za kuvanje
- 400 ml slatke pavlake
Priprema biskvita:
- korak: Belanca umutiti u čvrsti sneg i ostaviti sa strane.
- korak: U većoj posudi umutiti žumanca sa šećerom. Dodati mlevene orahe, izmešati, dodati brašno sa praškom za pecivo i kakao. Sastojke umutiti te dodati sneg od belanca i lagano sjediniti masu.
- korak: Smesu izliti u pripremljen (premazan maslacem ili obložen papirom za pečenje) kalup za pečenje torte (veličine 26cm). Biskvit peći u zagrejanoj rerni na 180 °C oko 20 min. Pečeni biskvit ostaviti da se dobro ohladi.
Priprema fila:
- korak: U 2 dl mleka dodati gustin i brašno, dobro izmešati i ostaviti sa strane.
- korak: U preostalo mleko dodati šećer, vanilin šećer i staviti da prokuva.
- korak: U prokuvalu smesu dodati umućeni gustin i neprestano mešati da se dobije fini, glatki fil.
- korak: U ohlađenu kremu dodati margarin.
- korak: Na ohlađeni biskvit (u kalupu) staviti ohlađenu kremu i izravnati. Ostaviti u frižider da se fil stegne.
Priprema glazure:
- korak: Čokolade izlomiti i dodati slatku pavlaku.
- korak: Kuvati na laganoj vatri neprestano mešajući dok se ne dobije fina smesa.
- korak: Dobro prohladiti i preliti preko kreme.
- korak: Ponovo vratiti u frižider (najbolje je da odstoji preko noći).
Vaša Monte torta je spremna.
Ostale recepte možete pogledati na ovom linku.
Prijatno!