
Sastojci – Puslica čokoladna torta:
- 100 g maslaca, omekšalog, i još malo za podmazivanje
- 350 g šećera
- 2 jaja
- 225 g običnog brašna
- 50 g kakao praha
- 0.75 kašičice praška za pecivo
- 0.25 kašičice sode bikarbone
- 1 prstohvat soli
- 225 ml kiselog mleka
Sastojci za puslicu – Puslica čokoladna torta:
- 3 belanca
- 150 g šećera
- 275 ml punomasne ili obične slatke pavlake
- šećer u prahu za posipanje
Priprema – Puslica čokoladna torta:
- korak: Zagrejati rernu na 165 °C. Obložiti dno kalupa za pečenje torte krugovima od papira za pečenje, premazati stranice topljenim ili omekšalim maslacem i posuti brašnom.
- korak: Staviti maslac u posudu za mešanje i ulupati ga tako da postane veoma mekan. Dodati šećer i jedno jaje i ponovo ulupati, zatim dodati drugo jaje i promešati. Prosejati brašno, kakao prah, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so u drugu činiju i ostaviti sa strane.
- korak: Izmeriti kiselo mleko i takođe ostaviti sa strane.
- korak: Početi s pripremom puslice. Sipati belanca u činiju i mutiti mikserom dok ne postanu penasta.
- korak: Dodati polovinu šećera i nastaviti s mućenjem dok se na smesi ne oforme čvrsti šiljati vrhovi. Isključiti mikser i umešati ostatak šećera.
- korak: Zatim se vratiti pravo na tortu. Pomešati prosejane suve sastojke i kiselo mleko, zatim razdeliti smesu u dva kalupa za pečenje, paziti da bude jednako razdeljeno. Razdeliti smesu za puslice na dve torte i ravnomerno premazati. Peći u rerni 60 minuta ili dok ražnjić uboden u sredinu ne bude izvučen čist.
- korak: Izvaditi iz rerne i ostaviti da odstoji u kalupu 15 do 20 minuta, a zatim odvojiti od stranica koristeći mali, oštar nož.
- korak: Izvaditi torte iz kalupa, puslica treba da bude gore, i sačekati da se potpuno ohlade.
- korak: Kad budu spremne za spajanje, mutiti pavlaku dok se ne formiraju čvrsti šiljci, zatim staviti jednu tortu na postolje za tortu (sačuvati bolju za vrh).
- korak: Odozgo premazati ulupanom pavlakom, zatim staviti drugu tortu preko. Posuti šećerom u prahu i servirati.
Vaša Puslica čokoladna torta je spremna.
Ostale recepte možete pogledati na ovom linku.
Prijatno!