Sastojci za kore:
- 20 kašika brašna
- 100 g meda
- 150 g šećera
- 1 kašičica sode bikarbone
- 3 šoljice ulja
- 5 šoljica kisele vode
Sastojci za fil:
- 300 g mlevenih oraha
- 250 g šećera
- 2 šoljice vode
- 2 kesice vanilin šećera
- 2 kašike kakaoa
Sastojci za glazuru:
- ekstrat od malina, višnje ili jagode
- 2 kašike prokuvale vode
- 200 g šećera u prahu
Priprema kore:
- korak: Promešati med sa uljem i kiselom vodom, dodati šećer, pa potom brašno izmešano sa sodom bikarbonom.
- korak: Testo treba da bude nešto gušće nego za palačinke. Za jednu su potrebne dve manje kutlače testa.
- korak: Kalup za pečenje kora obložiti namazanim papirom ili folijom, pa tek onda uliti testo u kalup.
- korak: Peći kratko u pećnici i čim se izvadi pečena kora, odvojiti je od papira ili folije.
- korak: Od ove količine dobiće se pet kora, a ako želite deblju tortu, povećajte sastojke za pola.
Priprema fila:
- korak: Ušpinovati 250 g šećera sa 2 šoljice vode, ali da ne bude previše gusto, pa dodati mlevene orahe, kakao i vanilin šećer.
- korak: Izmešati sve pažljivo i toplim filom premazati pečene kore.
- korak: Zadnju koru premazati glazurom od šećera.
Priprema glazure:
- korak: Umutiti 200 g šećera sa dve kašike ključale vode.
- korak: Kad se masa ujednači i počne da peni, dodati nekoliko kapi ekstrata od maline, višnje ili jagode.
Vaša Rozen torta je spremna.
Ostale recepte možete pogledati na ovom linku.
Prijatno!