Sastojci – Šargarepa torta:
- 250 g šargarepe
- 1/2 limuna
- 150 g šećera
- 5 jaja
- 2 kašike soka od limuna
- 4 kašike seckanih badema
- malo zelene, žute i crvene boje za jelo
- 250 g mlevenih badema
- 80 g brašna
- 3 kašičice praška za pecivo
- 80 g marcipan mase
- 230 šećera u prahu
Priprema – Šargarepa torta:
- korak: Šargarepe oljuštiti i sitno izrendati. Oprati lumun toplom vodom, koru izrendati i iscediti sok.
- korak: Razdvojiti žumanca od belanaca. Umutiti žumanca, šećer, koru i sok od limuna.
- korak: Pomešati mlevene bademe, brašno i prašak za pecivo, pa sve zajedno umešati u krem. Dodati šargarepe. Umutiti belanca i umešati u krem.
- korak: Zagrejati rernu na 175 stepeni. Obložiti okvir za kolače (ø 26 cm) peki papirom i sipati testo. Peći 45–55 minuta.
- korak: Izmešati marcipan masu sa 30 g šećera u prahu. Malo dobijene mase ofarbati u zeleno, a većinu u narandžasto (pomešati žutu i malo crvene boje). Napraviti „šargarepice„ od pripremljenog marcipana. Seckane bademe prepeći u tiganju, bez dodatka masnoće, da se zarumene.
- korak: Za glazuru pomešati 200 g šećera u prahu i 2 kašike soka od limuna. Masom premazati ispečeno testo, a tortu preko ukrasiti šargarepicama. Pustiti kolač da odstoji i da se glazura stegne.
Vaša Šargarepa torta je spremna.
Ostale recepte možete pogledati na ovom linku.
Prijatno!