Torta sa bademima

Facebook
Torta sa bademima

Sastojci za kolač:

  • 90 ml mleka
  • 120 g putera
  • 15ml praška za pecivo
  • 160g šećera
  • 450g oštrog brašna
  • 2 jaja
  • 5 ml ekstrakta vanile

Sastojci za glazuru:

  • 80 g šećera
  • 60 g putera
  • 125 g seckanog badema
  • 15 ml mleka ili pavlake
  • 15g brašna
  • 50 g ljuspica badema

Sastojci za fil:

  • 2ml ekstrakta badema
  • malo soli
  • 3 belanca
  • 300 ml gotovog pudinga

Priprema – Torta sa bademima:

  1. korak: Zagrejati rernu na 190 °C i podmazati okrugli kalup za tortu.

Priprema kolača:

  1. korak: Spojiti brašno i prašak za pecivo. Umutiti zajedno puter i šećer dok masa ne postane penasta.
  2. korak: Dodati jedno po jedno jaje i posle svakog dobro umutiti smesu. Dodati ekstrakt vanile.
  3. korak: Dodati mešavinu brašna u tu sa jajima i puterom, postepeno, sipajući mleko.
  4. korak: Mešati dok se ne sjedini, a kašikom rasporediti testo u pleh.

Priprema glazure:

  1. korak: Propržiti ljuspice badema, šećer, puter i mleko na niskoj temperature dok se šećer ne rastopi.
  2. korak: Sipati brašno po testu u plehu i pritisnuti nežno poleđinom kašike. Sipati pripremljenu, vruću mešavinu  po njemu i rasporediti tako da bude jednaka svuda.
  3. korak: Staviti seckane bademe po vrhu i peći 25 minuta.
  4. korak: Ostaviti da se ohladi 10 minuta u kalupu, a onda izvaditi kolač.

Priprema fila:

  1. korak: Mutiti belanca dok ne postanu penasta, dodati soli, a zatim nastaviti mućenje dok se ne dobije masa kao za puslice.
  2. korak: Pomešati belanca sa ekstraktom badema i pudingom, a zatim prekriti folijom i staviti u frižider da se ohladi.
  3. korak: Prepoloviti pečen kolač na pola, kako bi se dobile 2 kore.
  4. korak: Na prvu koru namazati fil i prekriti drugom korom. Ohladiti pre služenja.

Vaša Torta sa bademima je spremna.

Ostale recepte možete pogledati na ovom linku. 

Prijatno!

Ocenite recept

Loading Facebook Comments ...