
Sastojci za kolač:
- 90 ml mleka
- 120 g putera
- 15ml praška za pecivo
- 160g šećera
- 450g oštrog brašna
- 2 jaja
- 5 ml ekstrakta vanile
Sastojci za glazuru:
- 80 g šećera
- 60 g putera
- 125 g seckanog badema
- 15 ml mleka ili pavlake
- 15g brašna
- 50 g ljuspica badema
Sastojci za fil:
- 2ml ekstrakta badema
- malo soli
- 3 belanca
- 300 ml gotovog pudinga
Priprema – Torta sa bademima:
- korak: Zagrejati rernu na 190 °C i podmazati okrugli kalup za tortu.
Priprema kolača:
- korak: Spojiti brašno i prašak za pecivo. Umutiti zajedno puter i šećer dok masa ne postane penasta.
- korak: Dodati jedno po jedno jaje i posle svakog dobro umutiti smesu. Dodati ekstrakt vanile.
- korak: Dodati mešavinu brašna u tu sa jajima i puterom, postepeno, sipajući mleko.
- korak: Mešati dok se ne sjedini, a kašikom rasporediti testo u pleh.
Priprema glazure:
- korak: Propržiti ljuspice badema, šećer, puter i mleko na niskoj temperature dok se šećer ne rastopi.
- korak: Sipati brašno po testu u plehu i pritisnuti nežno poleđinom kašike. Sipati pripremljenu, vruću mešavinu po njemu i rasporediti tako da bude jednaka svuda.
- korak: Staviti seckane bademe po vrhu i peći 25 minuta.
- korak: Ostaviti da se ohladi 10 minuta u kalupu, a onda izvaditi kolač.
Priprema fila:
- korak: Mutiti belanca dok ne postanu penasta, dodati soli, a zatim nastaviti mućenje dok se ne dobije masa kao za puslice.
- korak: Pomešati belanca sa ekstraktom badema i pudingom, a zatim prekriti folijom i staviti u frižider da se ohladi.
- korak: Prepoloviti pečen kolač na pola, kako bi se dobile 2 kore.
- korak: Na prvu koru namazati fil i prekriti drugom korom. Ohladiti pre služenja.
Vaša Torta sa bademima je spremna.
Ostale recepte možete pogledati na ovom linku.
Prijatno!