
Sastojci za karamel:
- 100g putera
- 100 g šećera u prahu
- 400g dugotrajnog mleka
Sastojci za koru:
- 150 g mlevenog integralnog keksa
- 230 g oraha
- 75 g putera
- 3 velike banane
- 250 ml slatke pavlake
- kakao prah
Sastojci za karamel preliv:
- 125 g putera
- 125 g žutog šećera
- 125 ml kokosovog mleka
Priprema:
- korak: Na tihoj vatri u teflonskom tiganju sjediniti šećer i puter. Mešati dok se masa ne izjednači.
- korak: Dodati dugotrajno mleko, i sačekati da masa provri. Neprestano mešati. Kada se masa zgusne i oseti miris karamela, skloniti sa vatre i sačekati da se ohladi.
- korak: Orahe prepoloviti i pomešati sa mlevenim keksom. Dodati istopljeni puter i mešati dok se masa ne izjednači.
- korak: Masu staviti u kalup za kore prečnika 25 cm i rasporedite je ravnomerno.
- korak: Banane iseći na kolutove i dodati karameli. Promešati da bi se smesa izjednačila, potom je rasporediti preko kore od keksa.
- korak: Staviti u frižider na pola sata.
- korak: Kada se pita ohladi, umutiti slatku pavlaku pa njome premazati pitu.
- korak: Ostatak oraha i kakao u prahu iskoristiti za dekoraciju.
- korak: Pri pripremi karamel preliva, pomešati puter, šećer i kokosovo mleko u tiganju na vatri srednje jačine. Sačekati da provri i kuvati od 3 do 4 minuta, dok se ne zgusne i dobije zlatno braon boju.
- korak: Servirati parče preliveno karamelom.
Vaša Torta sa bananama i karamelom je spremna.
Ostale recepte možete pogledati na ovom linku.